Wersja Polska   English Version  

Pierogi ruskie

Autor: Grażyna Toruńczyk

Składniki

Ciasto:
- 2 szklanki mąki
- 1/2-3/4 szklanki wody

Nadzienie:
- 40 dag twarogu
- 3 ziemniaki
- sól

Sposób przyrządzania:


Ugotuj obrane ziemniaki, odcedź i rozgnieć na gładką masę. Dodaj twaróg i dokładnie wymieszaj. Osól do smaku. Zagnieć ciasto. W dużym, płaskim rondlu zagotuj osoloną wodę. Odrywaj po kawałku ciasta i cienko rozwałkowuj. Wykrawaj kubkiem krążki. Na każdym kładź kopiastą łyżeczkę nadzienia, składaj na pół i zlepiaj brzegi. Uważaj, by nadzienie nie dostało się między brzegi ciasta, bo wtedy pierogi mogą rozkleić się podczas gotowania.

Ulepione układaj na desce posypanej mąką tak, by się ze sobą nie stykały. Ciasto użyte do tych pierogów nie ma w sobie jajka - jest dzięki temu bardziej delikatne, ale też ma większą skłonność do zlepiania się po ugotowaniu. Takie ciasto bardzo polecam także do pierogów z owocami. Pierogi wrzucaj do wrzątku partiami. Po wrzuceniu zamieszaj, żeby się nie pozlepiały ani nie przywarły do dna. Gdy wypłyną, gotuj je jeszcze przez dwie-trzy minuty. Wyjmuj łyżką cedzakową. Przed podaniem polej pierogi masłem, masłem z tartą bułką albo skwarkami. Na talerzu każdy może je sobie dodatkowo posypać ulubioną przyprawą. Jeśli mamy chęć na danie na słodko, nadzienie solimy tylko trochę, a pierogi polewamy na talerzu śmietaną z cukrem. Takimi właśnie pierogami zajadałam się w dzieciństwie.

Przepis pochodzi z zasobów serwisu www.kuchnia.gazeta.pl