Wersja Polska   English Version   Deutsche Version   Versión Española

Kuchnia polska

Najbardziej znane i lubiane przez cudzoziemców przepisy kuchni polskiej, czyli to czego nie można pominąć podczas pobytu w Polsce:


Bigos -  tradycyjna dla kuchni polskiej i litewskiej potrawa z kapusty i mięsa, prawdopodobnie "importowana" do Polski przez króla Władysława Jagiełłę, który serwował tę potrawę w czasie organizowanych przez siebie polowań. Zobacz przepis


Flaki wołowe - tradycyjna polska potrawa mięsna w formie gęstej zupy. Jej nazwa wywodzi się z jednego z głównych składników: oczyszczonych i pokrojonych w cienkie poprzeczne paski flaków wołowych. Zobacz przepis


Kotlet schabowy - jedna z narodowych potraw polskich. Zobacz przepis


Pierogi ruskie - popularny w Polsce i na Ukrainie typ pierogów, których nazwa wywodzi się od Rusi Czerwonej. Nie należy jej mylić, jak to często jest robione, z Rosją, gdzie ten typ pierogów nie jest zbyt dobrze znany. Zobacz przepis


Placki ziemniaczane - prosta potrawa przygotowywana z ziemniaków smażonych na tłuszczu. Głównymi składnikami są starte surowe ziemniaki z dodatkiem cebuli oraz jajka. Zobacz przepis


Rosół z makaronem - niezagęszczana (w odróżnieniu od większości innych zup) zupa z kury lub kurczaka, sporządzana na wywarze mięsno-warzywnym; może być z dodatkiem mięsa wołowego. Podawana z makaronem typu nitki lub wstążki (rzadziej z ryżem). W niektórych gospodarstwach domowych podawany z samodzielnie przyrządzonym makaronem. Zobacz przepis

(definicje pochodzą z zasobów internetowej encyklopedii Wikipedia)