Wersja Polska   English Version   Deutsche Version   Versión Española

Przepis na tradycyjny bigos

Danie wegetariańskie: nie
Autor: Krystyna Frydman

 Składniki:

- 1.5 kg kiszonej kapusty
- 3 dag suszonych grzybów
- 20 dag wędzonego boczku
- 60 dag wieprzowiny (karczek; łopatka)
- 25 dag kiełbasy zwyczajnej
- ok. 5 dag smalcu
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- łyżka musztardy
- 1.5-2 łyżki przecieru pomidorowego
- papryka ostra
- sól
- pieprz do smaku

Sposób przyrządzania:

Kapustę przepłukać, odcisnąć, posiekać i ugotować z dodatkiem ziela angielskiego i liści laurowych. Umyte mięso i grzyby obsmażyć na smalcu, pokroić i dusić. Pokrojony w kostkę boczek wędzony po obsmażeniu połączyć z pokrojoną w półksiężyce kiełbasą, smażyć jeszcze przez chwilę. Gdy mięso będzie miękkie, połączyć je z boczkiem i kiełbasą. Dodać wszystko do ugotowanej kapusty. Wymieszać, dodać do smaku musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz i paprykę. Dusić na małym ogniu, nie przykrywając garnka, aby bigos nieco odparował. Na koniec dodać ok. 0,5 szklanki wytrawnego wina. Przyrządzić kilka dni przed podaniem.

Przepis pochodzi z zasobów serwisu www.kuchnia.gazeta.pl