Wersja Polska   English Version   Deutsche Version   Versión Española

Kotlet schabowy z ziemniakami

Autor: azja
       
Składniki:

- 4 plastry schabu bez kości
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki
- 1 szklanka tartej bułki
- 2 łyżki Planty lub oleju do smażenia
- sól
- pieprz
- ew. łyżka Vegety zamiast soli

Sposób przyrządzania:

W sklepie mięsnym poproś o ukrojenie czterech kotletów schabowych - sprzedawca Cię zrozumie :). Plastry mięsa opłucz w letniej wodzie. Następnie na twardym podłożu ułóż ścierkę, na to deskę. Rozbijaj tłuczkiem plastry mięsa tak, aby przynajmniej o połowę zwiększyły swoją powierzchnię. Staraj się, żeby mięso za bardzo się nie postrzępiło, a zwłaszcza, żebyś go nie przebił na wylot :)


Przygotuj sobie dwa talerze: na pierwszym rozbełtane, surowe jajko; na drugim - bułkę tartą zmieszaną z mąką, solą i pieprzem (ew. vegetą). Bierz przygotowane kotlety i dokładnie obtaczaj je najpierw w jajku, a potem w panierce.


Rozpuść i porządnie rozgrzej na patelni tłuszcz (powinno być go sporo, tak, żeby równomiernie pokrył całe dno patelni) i ułóż na płastko kotlety. Smaż po 2 minuty z obu stron na mocnym ogniu (uważaj, tłuszcz może pryskać!), kiedy kotlety się obsmażą i zrumienią, możesz zmniejszyć płomień i przykryć patelnię pokrywką (ale zaglądaj pod nią od czasu do czasu, żeby nie dopuścić do przypalenia). Po 4 -5 minutach smażenia kotlety będą gotowe do wykładania na talerze.


Przepis pochodzi z zasobów serwisu www.kuchnia.gazeta.pl